top of page

За децата, здравето и отговорността


Отдавна се каня да го напиша.

Не минава и ден, в който да не виждам безотговорността ни като родители.

Родители в смисъл на зрели хора, направили осъзнат избор да имат дете. Да направиш дете не е особена философия :), да го "отгледаш" понякога за жалост изисква жертви и лишения. Но да му дадеш правилен пример и да инвестираш в здравето му всеки един ден е истинската отговорност.

Бидейки майка на 3 деца осъзнах, че за да съм щур и активен родител тряба да направя нещо за физиката и психиката си. Знаете колко енергия изсмукват (разбирайте в най-добрия смисъл) децата, особено когато са малки. Разбрах, че трябва да тренирам така, че да съм силна и здрава сега и когато остарея . Децата не обичат родителите им да остаряват, но това пак е част от примера и отговорността. Мисля, че свързват стареенето с това, че ставаме бавни, скучни, болни, досадни, не ни се играе ( и как да стане като сме дали години енергия да ги "отгледаме"?!).

Старите хора казват "магарето носи колкото го товариш". Аз обичам да казвам, че машината работи така както я поддържаш и че храната за тялото е като горивото за автомобила. Не ме разбирайте грешно - ценя добре подредената чиния и цветовете в нея, както и времето прекарано около печката, но за мен в крайна сметка храната наистина е гориво. Ние, съвременните хора, обаче стигнахме ниво, в което искаме всичко на готово, максимално сложно и драматично. Нали?

Забравихме, че животът е бил/е/ще бъде простичък и важните неща също. Превърнахме храната в култ, награда и зависимост. Обрекохме телата си на всевъзможни маркетингови измишльотини, за да ни е уж по-лесно,"потънахме" в технологиите, за да оптимизираме и ние не знаем какво?

И забравихме най-важното - отговорността за примера, който даваме на децата си.

Жал ми е всеки път когато видя дете с наднормено тегло или дете, което печели медали в даден спорт, но има гръбначно изкривяване или сериозни проблеми с био механиката. Жал ми когато като родители с лека ръка "подминаваме" децата си, защото "нямаме време, сили, пари" или гледаме в неправилната посока.

Факт е, че всички знаем, че децата имат гръбначни изкривявания, паднал свод и пр. Кога точно приехме и се примирихме с това? И защо го допускаме? Защото не ни се занимава? Или защото не зависи от нас?

Обаче зависи от нас.

Да ги научим да се ценят и да са здрави тряба да разберат как и защо се движи тялото, какво има в храната и защо я/не я ядем.

Знам, че има много причини децата ни да са дебели, хиперактивни, мързеливи, изкривени и пр. (не се извинявам за директността, защото ми омръзна да слушам оправдания). Но отговорността е НАША - на всички родители, които се избрали да бъдем пример за децата си.

Много искам ние възрастните да обединяваме усилия и енергия за здравето на децата.

Повярвайте ми и в работата, и в ежедневието срещам деца с едни и същи проблеми - паднал свод ( той има отношение към нашата походка и обувките), гръбначни изкривявания ( преди раниците в училище децата въприемат нашата стойка като модел, а тя често включва кефоза, хиперлордоза или др.), "наградите" след градина и училище създават зависимости към храната, които на 30години много трудно се променят, а липсата на движение ги обрича за в бъдеще.

Търсете и се интересувайте защо и как се движи тялото. Купете си книги по анатомия и физиология, търсете хора, които работят в тази посока и бъдете пример за децата си. Не е нужно да им изнасяте лекции и да им четете"конско". Променете себе си и те автоматично ще възприемат модела. Защото е въпрос на здраве за цял живот.

И от мен да знаете - не е трудно. Отнема известно време, но ако силно вярвате в смисъла на това "ново знание" ще изградите нови навици и ще бъдете по-спокойни, силни, здрави и красиви. А децата ви ще ви копират. От мен да знаете

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page