Повече преработени храни, повече IBD ( възпалително заболяване на червата): Ново проучване

·

#knowhow

Оставете бисквитките, содата и солените закуски: Ново проучване, публикувано в The BMJ, предполага, че консумацията на ултрапреработени храни може значително да увеличи риска от развитие на възпалително заболяване на червата (IBD). Смята се, че възпалителното заболяване на червата - под формата на болест на Крон или улцерозен колит, засяга 5 милиона души по света. Съединените щати представляват повече от половината от този брой. През последните години честотата на това заболяване се е увеличила в няколко страни, където болестта на Крон и улцерозният колит преди това са били необичайни. И това увеличение, отбелязват авторите на изследването, изглежда съвпада с тези нации, които приемат западната диета. Предишни изследвания, свързващи диетата с възпалението, са ограничени и дори противоречиви. Повечето от тези проучвания обаче включват малък брой участници. Настоящото проучване включва данни от 116 087 възрастни на възраст от 35 до 70 години между 2003 и 2016 г. След средно проследяване от 9,7 години е установено, че 467 участници имат развито възпаление на червата (90 с болестта на Крон и 377 с улцерозен колит). Изследователите установяват, че тези индивиди, които съобщават за по-висок прием на ултра преработени храни-като безалкохолни напитки, рафинирани подсладени храни, солени закуски и преработени меса- са много по-склонни да развият IBD ( възпалително заболяване на червата). Участниците са групирани според нивото на консумация на ултра преработена храна: по-малко от една порция на ден, една до четири порции на ден и повече от пет порции на ден. В сравнение с хората, които са имали по-малко от една порция ултра преработена храна на ден, тези, които са консумирали една до четири порции дневно, са имали 67 % по-голям риск от развитие на IBD. А тези, които ядат поне пет дневни порции ултра преработена храна, са с 82 % по -голяма вероятност да развият IBD, отколкото тези, които ядат една порция или по -малко. Сред участниците в проучването консумацията на ултра преработени храни е най-висока в Северна Америка, Европа и Южна Америка. Тези региони също регистрират най -голямо потребление на преработено месо и безалкохолни напитки. Участниците в Северна Америка и Югоизточна Азия консумират най -солените закуски като чипс, докато южноамериканските участници консумират най -рафинираните подсладени храни като шоколад. Изследователите установяват, че непреработеното червено и бяло месо; млечни; и цели храни като плодове, зеленчуци и бобови растения не са свързани с риск от IBD, което кара изследователите да твърдят, че не видът на храната, а начинът на обработка на храната е свързан с повишения риск. „Свръх преработените храни често съдържат големи количества много неестествени съставки и добавки като изкуствени аромати, захари, стабилизатори, емулгатори и консерванти“, казва водещият автор на изследването, Neeraj Narula, MD, MPH, FRCPC, директор на IBD Clinic и доцент по медицина в университета McMaster в Онтарио, Канада. "Препаратите и емулгаторите, които се добавят към храните, могат да имат пагубно въздействие върху чревната бариера, тъй като някои научни статии за транслационни научни изследвания са показали повишена чревна пропускливост - или" пропускливост на червата " - с консумацията на тези съставки." Нарула отбелязва, че се смята, че повишената чревна пропускливост играе ключова роля в развитието на IBD. Това не е първият път, когато ултра преработените храни са свързани с болести. Кохортно проучване, основано на населението през 2018 г., включващо 104 980 участници, установява, че 10 % увеличение на дела на ултра преработената храна в диетата повишава риска от рак с повече от 10 %. Друго голямо наблюдателно проучване свързва по-голямата консумация на ултра преработени храни с повишен риск от сърдечно-съдови, коронарни сърдечни и мозъчно-съдови заболявания. Междувременно има и доказателства, че яденето на ултра преработена диета увеличава консумацията на калории и води до наддаване на тегло в сравнение с диета, богата на пълноценни растителни храни.



Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts